به گزارش سلام لردگان به نقل از شبکه اطلاع رساني دانا؛ وزارت کشور، يکي از 18 وزراتخانه هاي کشور است که به اداره امور درون مرزي ايران ميپردازد.زيرمجموعه اين وزارتخانه در هر استان،استانداري و فرمانداري محسوب ميشود
به جز برگزاري انتخابات که مي توان آن را از مهمترين وظايف وزارت کشور دانست، فراهم نمودن موجبات حفظ نظم وامنيت در سراسر کشور و تامين آزادي هاي سياسي واجتماعي در چارچوب قانون اساسي و ساير قوانين مملکتي و اجاري سياست عمومي دولت بمنظور پيشبرد برنامههاي اجتماعي، اقتصادي عمراني و حفظ دستاوردهاي انقلاب اسلامي با استفاده از مشارکتهاي عمومي ونظارت بر اداره امورمناطق کشور از طريق استانداران، فرمانداران، بخشداران و دهداران و همچنين شناسائي و تعيين هويت افراد ورفع بحرانهاي ناشي از حوادث و وقايع غير مترقبه. نيز از وظايف وزارت کشور است.
حوزه وزير کشور نيز به هفت قسمت تشکيل ميشود که شامل دفتر وزارتي، مرکز حراست، مرکز نوسازي، تحول اداري و فناوري اطلاعات، دفتر ارزيابي عملکرد و پاسخگويي به شکايات، مرکز مطالعات راهبردي و آموزش، دفتر روابط عمومي و مرکز امور اجتماعي و فرهنگي ميباشد که مرکز امور اجتماعي و فرهنگي داراي سه معاونت با عناوين معاونت امور اجتماعي، فرهنگي و صيانت از حقوق شهروندي، معاونت امور سازمانهاي مردمنهاد و معاونت امور بانوان ميباشد.
وزير کشور را مي توان يکي از سياسي ترين اعضاي دولت پس از رييس جمهور دانست. گاه صبغه سياسي او از معاون اول و ديگر وزارتخانه هاي سياسي هم بيشتر است. معاون اول بيش از کنش سياسي ماشين دولت را هدايت مي کند و در مناصبي چون وزارت خارجه يا وزارت اطلاعات ملاحظات فراتر از دولت نيز اعمال مي شود. با اين حال در فهرست وزيران کشور در تاريخ جمهوري اسلامي گاه با نام هايي مواجه مي شويم که چه بسا پس ازترک منصب وزارت، ديگر در زمره سياست مداران احصا نشدند.
1) احمدي صدر حاج سيدجوادي
نخستين وزير کشور در جمهوري اسلامي، احمد صدر حاج سيد جوادي است که در دولت موقت به عنوان وزير مسووليت گرفت. وي که متولد سوم خرداد 1296 بود و در يازدهم فروردين امسال و در سن 96 سالگي در بيمارستان آبان در تهران نيز درگذشت، از اعضاي اوليه و بنيانگذار نهضت آزادي ايران و همچنين از اعضاي فعال نهضت مقاومت ملي بود.
و که فارغ التحصيل رشته حقوق و داراي مدرک دکتراي علوم سياسي بود، به هنگام مرگ کهن سال ترين فعال سياسي در ايران به حساب مي آمد. اين حقوقدان و وکيل دادگستري در دولت مهندس بازرگان وزير دادگستري هم شد. مهم ترين اقدام دوران وزارت او برگزاري همه پرسي جمهوري اسلامي در روزهاي ?? و?? فروردين ???? بود و جالب اين که درست ?? سال بعد و در ?? فروردين ???? درگذشت.
سيدجوادي با اين که حقوقدان هم بود؛ اما در فرم تعرفه همه پرسي پاره اي نکات حقوقي را رعايت نشد، از جمله اينکه از عبارت "انتخابات رفراندوم" استفاده شد که کاملا نادرست بود.م تن کامل تعرفه چاپي چنين بود: "بسمه تعالي- دولت موقت انقلاب اسلامي – وزارت کشور- تعرفه انتخاباتِ رفراندوم – تغيير رژيم سابق به جمهوري اسلامي که قانون اساسي آن از تصويب ملت خواهد گذشت."
ويژگي اين رفراندوم اين بود که طي دو روز برگزار شد و عصر جمعه ?? فروردين ???? احمد صدر حاج سيد جوادي اعلام کرد:«مردم فردا- شنبه – نيز مي توانند راي بدهند. کساني که نخواهند راي بدهند نيز کاملا آزادند و در آينده با مشکلي مواجه نخواهد شد.»
2) هاشم صباغيان
با انتقال حاج سيد جوادي از وزارت کشور به وزارت دادگستري، هاشم صباغيان که از نزديکان مهدي بازرگان و نيروهاي ملي مذهبي بود که در دولت موقت به عنوان وزير کشور انتخاب شد.
وي که متولد 1316 در تهران هست، مدرک کارشناسي ارشد خود را در سال 1340 در رشته مهندسي راه و ساختمان از دانشکده فني دانشگاه تهران دريافت گرد. وي از آغاز بينانگذاري نهضت آزادي، به عضويت آن درآمد و علاوه بر عضويت در شوراي مرکزي آن، رييس هيات اجرايي و عضو دفتر سياسي آن نيز بوده است.
مهم ترين اقدام دوران صباغيان؛ برگزاري انتخابات مجلس بررسي نهايي پيش نويس قانون اساسي در تابستان ?? بود. نکته جالب دوران وزارت او اين بود که با تصويب شوراي انقلاب چند عضو شورا به عنوان معاون وزير در وزارتخانه ها مستقر شدند و اکبر هاشمي رفسنجاني معاون وزير کشور شد. در وزارتخانه اي که مسووليت آن با هاشم صباغيان بود. اين اولين کار رسمي اداري در زندگي او بود وتازه در يکي دو هفته اول با شکل کار آشنا شد.
3) علي اکبر هاشمي رفسنجاني
بعد از استعفاي دولت موقت، هاشمي رفسنجاني بعدتر در دولت شوراي انقلاب، سرپرست وزارت کشور شد و چون قصد شرکت در انتخابات مجلس اول را داشت استعفا کرد. در مطبوعات آن دوران از هاشمي رفسنجاني گاه با عنوان وزير کشور هم ياد مي شد اما درست تر آن است که سرپرست وزارت کشور خوانده شود. به هر صورت در اين دوران همه پرسي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران برگزار شد و مردم – البته به ميزاني کمتر از رفراندوم جمهوري اسلامي – شرکت کردند و به قانون اساسي راي دادند.
4) محمدرضا مهدوي کني
با استعفاي هاشمي رفسنجاني از وزارت کشور؛ محمدرضا مهدوي کني سرپرست کميته هاي انقلاب اسلامي به عنوان وزير کشور انتخاب شد و انتخابات مجلس اول را او برگزار کرد. آيت الله مهدوي کني در دولت شهيد رجايي و شهيد باهنر نيز وزير کشور باقي ماند و چون خود نخست وزير شد طبعا ديگر وزير کشور نبود.
آيت الله مهدوي کني که در سال 1310 در کن متولد شده اند، درحال حاضر رياست مجلس خبرگان و دبيرکلي جامعه روحانيت مبارز و همچنين رياست دانشگاه امام صادق(ع) را برعهده دارد.
مهمترين اتفاق در دوران وزارت او انتخاب وي از جانب امام خميني (ره) براي عضويت در کميته سه نفري حل اختلاف و حکميت بين آيت الله بهشتي، هاشمي رفسنجاني و رجايي از يک طرف و بني صدر از سوي ديگر بود. هياتي که به فرجام نرسيد و دو عضو ديگر آن ( آيت الله اشراقي و محمد يزدي نمايندگان دو ضلع ديگر) نيز کناره گرفتند.
5) سيدکمال الدين يادآور نيک روش
با انتخاب مهدوي کني به عنوان نخست وزير؛ احتمال مي رفت که يک روحاني به وزارت کشور منصوب شود، او پنجمين وزير کشور در نظام جمهوري اسلامي که در بروجرد دنيا آمده، يک استاد دانشگاه و چهره اي نه چندان سرشناس بود که توانست راي اعتماد گرفت، هرچند که حزب جمهوري اسلامي از اين رويکرد راضي نبود.
وي که مدرک دکترا خود را در سال 1972 ميلادي از دانشگاه ايالتي ميسوري در کلمبيا آمريکا دريافت کرده، عمر وزارتش کوتاه بود و مانند شهابي در آسمان سياست ظاهر شد و رفت. هر چند در ايران بود و هست؛ اما نام او بسيار به ندرت و مگر گاهي در مناسبت ها شنيده نمي شود.
6) علي اکبر ناطق نوري
علي اکبر جمشيدي معروف به ناطق نوري که در تير ماه 1322 در شهرستان نور به دنيا آمده است؛ در دولت اول ميرحسين موسوي توانست وزير کشور شود. وي در آن زمان نماينده امام خميني (ره) درجهاد سازندگي بود./
ناطق نوري در آغاز کار دستور داد ساختمان وزارت کشور از خيابان بهشت در ضلع جنوبي پارک شهر به ساختمان شهرداري تهران در خيابان دکتر فاطمي منتقل شود. گويا امکان فرود هلي کوپتر بر بام ساختمان و ديگر تجهيزات و زير بناي بيشتر براي وزير جديد جالب بود و اين ساختمان را ترجيح داد. ساختمان کنوني وزارت کشور در رژيم پهلوي متعلق به حزب رستاخيز بود. شهرداري تهران نيز به رغم ناخرسندي ناچار بود به دستور مافوق تن دهد چرا که در آن زمان و در غياب شوراي شهر وزارت کشور نقش آن شورا را براي شهرداري ايفا مي کرد.
?) سيد علي اکبر محتشمي پور
در دولت اول موسوي هر دو جناح راست و چپ حزب جمهوري اسلامي حضور داشتند. اما دولت دوم يک دست شد و جناح چپ دست بالا را در آن پيدا کرد وعلي اکبر محتشمي پور که متولد 1325 در تهران است در ساختمان فاطمي مستقر شد.
وي که از سال 1364 تا 1368 شمسي وزير کشور بود، مهمترين اتفاق دوران وزارتش تغيير استانداران و فرمانداران و شيفت از جناح راست به چپ سنتي بود.
8) عبدالله نوري
با رحلت حضرت امام خميني (ره) و انتخاب هاشمي رفسنجاني به عنوان رييس جهوري اسلامي ايران و حذف نخست وزير، مجلس سوم شوراي اسلامي خواستار ابقاي محتشمي پور شدند،اما هاشمي رفسنجاني عبدالله نوري را به عنوان وزير کشور معرفي کرد و توانست از مجلس راي اعتماد بگيرد.
? (علي محمد بشارتي جهرمي
دولت دوم هاشمي رفسنجاني در حالي تشکيل شد که بايد از مجلس چهارم با اکثريت محافظه کار راي اعتماد مي گرفت و رفسنجاني به وزارت علي محمد بشارتي جهرمي به جاي عبدالله نوري تن داد.
استاندار شدن محمود احمدي نژاد رييس جمهوري پيشين نيز حاصل همين دوران است و حتي بعدها به هاشمي انتقاد شد که اگر زير بار تغيير وزير کشور نرفته بود، چه بسا احمدي نژاد نيز مسير متفاوتي را طي مي کرد.
بشارتي متولد 1323 از شهرستان جهرم است و مهمترين اتفاق دوران وزارتش را مي توان برگزاري انتخابات دوم خرداد سال ?? دانست.
10) عبدالله نوري
در سال 76 و با انتخاب سيدمحمد خاتمي به عنوان رييس جمهوري اسلامي ايران، عبدالله نوري بار ديگر توانست به عنوان وزير کشور از مجلس شوراي اسلامي راي اعتماد بگيرد.
مهمترين واقعه اين دوران استيضاح نوري در ?? خرداد ???? بود که او را از وزارت ساقط کرد. هنگامي که وي نطق خود را به پايان برد و قصد خروج داشت؛ ناطق نوري به عنوان رييس مجلس وقت که خود سابقه وزارت کشور داشت خطاب به او گفت : بفرماييد. اين از آن رفتن هاست که شايد آمدني نداشته باشد! اين سخن را که شنوندگان راديو شنيدند دانستند که نوري وزير نخواهد ماند و نماند.
??) سيد عبدالواحد موسوي لاري
وزير دوم دولت اصلاحات، در ساختمان فاطمي سيد عبدالواحد موسوي لاري معاون پارلماني رييس جمهوري بود که تا پايان دولت دوم باقي ماند و مجري دو انتخابات شد که درباره آن حاشيه هايي درگرفت. اولي مجلس هفتم در فروردين ?? چون پيشتر تهديد کرده بودند برگزار نخواهند کرد. دومي سال ?? که دولت را تحويل محمود احمدي نژاد دادند. انتقادها البته بيشتر متوجه شيوه عمل اصلاح طلبان و تشتت آرا و تنوع کانديداها بود تا نحوه برگزاري انتخابات.
از مهمترين رويدادهاي دوران وزارت لاري مي توان حمله به کوي دانشگاه تهران در 18 تير 78؛ حمله مسلحانه به دانشگاه تبريز در 20 تير 78؛ برگزاري اولين دوره انتخابات شوراهاي شهر و روستا بعد از انقلاب اسلامي و راه اندازي آنها، برگزاري انتخابات مجلس هفتم شوراي اسلامي، ترور سعيد حجاريان و زلزله بم نام برد.
12) مصطفي پورمحمدي
دولت اول احمدي نژاد سه وزير کشور به خود ديد. اولي مصطفي پور محمدي بود که در حال حاضر رياست سازمان بازرسي کشور رابرعهده دارد.
وي که در سال 1338 در قم به دنيا آمده است، در تاريخ 23 مرداد 1384 از سوي محمود احمدي نژاد براي تصدي وزارت کشور به مجلس شوراي اسلامي معرفي شد و در ارديبهشت 1384 به خاطر اينکه براي برکناري معاون خود يعني ذوالقدر زير بار نرفت، او را از کارش برکنار کردند
پورمحمدي هم اکنون به عنوان وزير دادگستري توسط حسن روحاني به مجلس معرفي شده است و بايد منتظر ماند و ديد که آيا مي تواند راي اعتماد نمايندگان مجلس را بگيرد يا خير.
13) علي کردان
بعد از برکناري پورمحمدي، عوضعلي کردان معروف به علي کردان که در سال 1337 در شهرستان ساري به دنيا آمده است، به عنوان دومين وزير کشور احمدي نژاد به مجلس معرفي شد، اما اين انتخاب بعدها پرماجرا شد.
حکايت مدرک جعلي او به يک رسوايي تمام عيار بدل شد و واژه کردان را وارد ادبيات سياسي و دانشگاهي کرد. عمر وزارت او به ??? روز نرسيد و در جريان استيضاحي تاريخي و در غياب رييس جمهور و در سکوت رييس سابق او که بر کرسي رياست مجلس نشسته بود در فرجامي تحقير آميز کنار گذاشته شد و يک سال بعد در پي يک بيماري جانکاه درگذشت. مدرک جعلي دانشگاه اکسفورد وزارت و سياست و اعتبار را از او گرفت و اشتهاري به او داد که ترجيح مي داد هرگز اينگونه به شهرت نمي رسيد.
14) صادق محصولي
بعد از استيضاح علي کردان، صادق محصولي به عنوان سومين وزير کشور دولت اول احمدي نژاد به مجلس معرفي شد.
او که در سال 1338 در اروميه به دنيا آمده است، در سال 1384 براي پست وزارت نفت به مجلس هفتم معرفي شد ولي در نهايت بامخالفت نمايندگان، قبل از راي گيري براي راي اعتماد،انصراف داد. در28 آبان 1387 او براي تصدي پست وزارت کشور به مجلس معرفي شد و از مجموع 273 نماينده حاضر در جلسه، 138 نفر به انتصاب او راي موافق و 112 نفر راي مخالف و 20 نفر ديگر راي ممتنع دادند.
15) مصطفي محمدنجار
محمود احمدي نژاد سنت غيررسمي انتخاب يک روحاني براي وزارت کشور را از ميانه دولت اول خود شکسته بود و اين بار سنت تازه اي بر جاي گذاشت و آن هم انتخاب يک مقام نظامي بود.
سردار سرتيپ پاسدار مصطفي محمدنجار که در سال 1335 در روستاي تنورآغاج از توابع شرستان ستان آباد در استان آذربايجان شرقي به دنيا آمده است، در دولت نهم عهده دار وزارت دفاع بود.
وزيرکشور دولت دهم تنها چند ساعت بعد از پايان انتخابات يازدهم رياست جمهوري ؛ پيروزي دکتر حسن روحاني را اعلام کرد. شايد او به لحاظ گرايش سياسي چندان خرسند نبود؛ اما از اينکه در دوران وزارت با مسئوليت او چنين انتخاباتي برگزار شده که هيچ معترض و شاکي ندارد و از نتيجه آن نيز همگان رضايت دارند نمي تواند شادمان نباشد.
16) عبدالرضا رحماني فضلي ؟ ؟ ؟
ريس دولت يازدهم "عبدالرضا رحماني فضلي" را به عنوان وزير کشور پيشنهادي به مجلس شوراي اسلامي معرفي کرده و بايد صبر کرد و ديد که آيا مي تواند راي اعتماد نمايندگان مردم را به دست آورد ياخير.
فضلي که متولد 1338 مي باشد، از مديران اصولگراي باسابقه در ايران است که سابقه فعاليت هاي مديريتي و اجرايي متعددي را به همراه دارد که از مهمترين سوابق اجرايي وي مي توان به رييس ديوان محاسبات کشور، نماينده دور چهارم مجلس شوراي از شهرستان شيروان و قائم مقام دبير شوراي عالي امنيت ملي و همچنين معاون اجتماعي، فرهنگي و رسانه اي در دوره رياست علي لاريجاني در سازمان صداوسيما اشاره کرد.
او داراي مدرک کارشناسي ارشد جغرافياي سياسي و دکتراي جغرافيا گرايش برنامه ريزي از دانشگاه تربيت مدرس مي باشد
از پستهاي ديگر وي ميتوان به رياست دورهاي اجلاس سازمان همکاريهاي اقتصادي منطقهاي (اکو) ECO و رييس حوزه خبر اتحاديه راديو و تلويزيونهاي آسيا و اقيانوسيه ABU اشاره کرد.
همچنين وي از سال 1382 تاکنون استاد دانشکده علوم زمين دانشگاه شهيد بهشتي تهران در رشته تحصيلي و تدريسي جغرافيا بوده است.
معاون مالي- اداري و معاون آموزشي دانشکده علوم انساني دکتر شريعتي دانشگاه فردوسي مشهد و همچنين موسس و رييس دوره شبانه اين دانشگاه، معاون فرهنگي و اجتماعي ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عضو شوراي عالي اطلاع رساني دولت، معاون امور بين الملل وزارت کشور، معاون امور مجلس و استانها، معاون سياسي و رئيس ستاد انتخابات صدا و سيما، عضو شوراي عالي اجراي سياستهاي کلي اصل 44، دبير هيات نظارت بر صندوق توسعه ملي، عضو هيات نظارت بر نشر و اندوخته اسکناس کشور، رييس شوراي دستگاههاي نظارتي کشور و همچنين عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي از جمله سوابق اجرايي رحماني فضلي است.
مصطفي ميرزاباقري برزي
انتهاي متن/